VUODEN VIIMEINEN ALUEVALTUUSTO

26.12.2022

Viikko sitten pidettiin tämän vuoden viimeinen Satakunnan aluevaltuusto. Itse olin mukana vahvuudessa myös varsinaisen jäsenen poissaolon vuoksi. Kokouksessa hyväksyttiin ensimmäinen strategia, asiakasmaksut ja jätettiin Keskustan toinen ryhmän aloite. 

Vuoden viimeinen aluevaltuusto pidettiin viime viikon maanantaina. Kokouksen merkittävyys korostui ensimmäisen strategian hyväksymisen johdosta. Strategia on sinänsä mielenkiintoinen, että siihen ei ole kirjattu selkeää visiota. Aluevaltuustossa käydyn keskustelun perusteella jäi sellainen tuntuma, ettei kaikilla valtuutetuilla ollut tästä kunnon käsitystä. Keskustan ryhmässä kävimme tästä perusteellisen keskustelun ja meille tähdennettiin, että strategian visioon tullaan palaamaan myöhemmin. Syynä tähän oli se, ettei ryhmät päässeet sopuun sen lopullisesta muodosta. Strategian otsikkona on "satavarmaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta lähellä ihmistä". Strategian aiemmissa versioissa visioksi esitettiin, että "Satakunnan hyvinvointialue on Suomen paras". Poliitikot pitivät tätä vaikeana mitata ja liian kalliina. 

Kävimme Keskustan ryhmässä erinomaisen keskustelun strategian sisällöstä ja saimme ajettua meille tärkeän teeman lähipalveluista läpi. Useimpien mielestä strategiapaperin otsikkona ollut teksti olisi sopinut visioksi. Itse toin keskustelussa esille vision merkityksen. Strategia ilman visiota, on kuin mies ilman jalkoja. Visio toimii pitkän ajan kannustimena henkilöstölle ja palvelulupauksena asiakkaille. Tähän tullaan palaamaan siis keväällä. 

Aluevaltuusto kävi runsaan keskustelun strategiasta ja lopuksi strategia hyväksyttiin esitetyssä muodossa. Strategiaprosessi sai moitteita ja siitä olen samaa mieltä moittijoiden kanssa, että valmistelu ei mennyt kaikilta osin kohilleen. Päättäjien suuntaan valmistelu ei ollut riittävän avointa ja eri versiot tulivat liian viime tipassa tutustuttavaksi. Koin kuitenkin, että strategian tavoitteet ovat hyviä ja niillä päästään eteenpäin. Strategiaan pääsee tutustumaan tästä:  https://satasotejulkaisu.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=22844&version=2 

Jätimme kokouksessa Keskustan ryhmän yhteisen aloitteen, jossa olin ensimmäinen allekirjoittaja. Valmistelin sen ajatuksella, että annan sen omissa nimissäni, mutta ryhmän keskustelussa asiaa esille tuotuani, koko ryhmä halusi sen allekirjoittaa. Koin tämän mieluisena, että aloitteen teema koettiin niin tärkeänä, että se haluttiin jakaa. Yhdessä olemme vahvempia. Aloitteemme kuului seuraavasti: 

Tein Keskustan aluevaltuustoryhmän nimissä aloitteen vuoden viimeisessä aluevaltuustossa. Kuva: Joonas Immonen
Tein Keskustan aluevaltuustoryhmän nimissä aloitteen vuoden viimeisessä aluevaltuustossa. Kuva: Joonas Immonen

"Ennaltaehkäisyn puolesta on puhuttu paljon näissä foorumeissa. On aika panna sanat todeksi. Lasten ja nuorten turvallisen elinympäristön varmistaminen on viisas sijoitus tulevaisuuteen. Keskustan aluevaltuustoryhmä esittää, että hyvinvointia-alue sijoittaa perhetyöntekijöihin, jotka auttavat perheiden arjessa, jotta vanhemmat voivat ladata akkuja ja laittaa asioitaan kuntoon. Tuki voitaisiin suunnata niille perheille, joissa on päihde- ja mielenterveysongelmia, vanhemmat sairaana tai isoon perheeseen uuden syntymän tuomaa kuormaa. Perhetyöntekijän työ on ennaltaehkäisevä lastensuojelutyötä, joka ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta. Tukitoiminnan toteutus vaatii tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa, joilla on tieto tuen tarpeista. Jo yksikin perhetyöntekijä voi säästää satojatuhansia euroja vaativammista sosiaali-ja terveydenhuollon palvelutarpeista. Samaa palvelumuotoa voitaisiin hyödyntää myös vanhusten ja vammaisten ihmisten kanssa." Oheinen kuva on Joonas Immosen ottama aloitteen luvun yhteydestä.