KOTIRINTAMAA PUOLUSTAMASSA

27.11.2022

Sain aiemmin syksyllä kutsun osallistua puoluevaltuuston ajankohtaispaneeliin yhdessä Seppo Kääriäisen ja Mika Salmisen kanssa. Seppo edusti vahvasti puolutuspolitiikkaa, Mika terveysturvallisuutta ja minä sisäistä turvallisuutta. Otsikkona paneelissa oli kokonaisturvallisuus. 

Kuvassa puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, Seppo Kääriäinen, Mika Salminen ja Jati Lepistö
Kuvassa puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, Seppo Kääriäinen, Mika Salminen ja Jati Lepistö

Täytyy sanoa, että olipahan mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Erityisen vaikutuksen teki Sepon esiintyminen ja puhe. Hän on hyvin kokenut konkari ja tiesi, kuinka Keskustan väki otetaan haltuun. Itse puhuin enemmän virkamiesmäisesti ja koinkin olevani oppipoika mestarin rinnalla. Paneeli oli erinomainen ja turvallisuuden kokonaisuus kävi hyvin selväksi. Paneelin vetäjä Riikka Pirkkalainen johti keskustelua varmoin ottein. 

Keskustelun aluksi jokainen panelisti otettiin yksi kerrallaan lavalle ja heitä haastateltiin noin 20 minuuttia. Sen jälkeen yleisö sai esittää kysymyksiä. Omassa puheenvuorossani kuvasin pelastustoimea, sisäisen turvallisuuden moninaisuutta, palveluverkkoa, kansalaisyhteiskunnan toimivuutta, harvaan asuttujen alueiden turvallisuutta ja väestön kriisitietoisuutta. Korostin puheessani sitä, että puolustuksen rinnalla on tärkeää kehittää myös kotirintaman vahvuutta. Kokonaisturvallisuuden kannalta kotirintaman heikkous voi johtaa samaan lopputulokseen, kuin talo ilman perustuksia. Perusta kaikelle yhteiskunnan toiminnalle luodaan kodeissa. 

Paneelin jälkeen kävin runsaasti keskusteluja eri ihmisten kanssa ja useimmat heistä totesivat, että tällaisissa keskusteluissa tahtoo unohtua tavallinen ihminen. Puolustuksesta puhutaan sellaisella äänenpainolla, että kaikki muu jää jalkoihin. Keskustalle maanpuolustus on todella tärkeää ja pidän sitä myös tärkeänä. Tykkään kuitenkin ajatella kokonaisuuksia ja on nähtävä myös puolustuksen linnoitusten taakse. Ilman elinvoimaista maaseutua legioonat ovat nälkäisiä. Kodeissa ja kouluissa tehtävä kasvatustyö on todella tärkeää ja yksilöiden kriisinkesto- ja selviytymiskykyyn on kiinnitettävä huomiota. Ylipäätänsä normaalielämiseen liittyvät elementit on oltava kunnossa. Siten rakennamme vahvemman ja kriisinkestävämmän Suomen. 

Tähän aiheeseen tullaan varmasti palaamaan eri yhteyksissä, onhan vaaliteemani Arjen pelastaja - kotirintamat kuntoon. 

Voit katsoa paneelikeskustelun täältä: https://fb.watch/h3A4fPlfif/