TAHTOVATKO ALUEVALTUUTETUT KÄYTTÄÄ ÄÄNESTÄJIEN HEILLE ANTAMAA VALTAA?

14.04.2024

Seuraava kirjoitus oli tällä viikolla useimmissa eri Satakunnan alueen lehdissä. 

Satakuntalaiset ovat epäilemättä hämmentyneinä seuranneet uutisointia hyvinvointialueen palveluverkon ja siihen liittyvän päätöksenteon tiimoilta. Eikä ihme, sillä asiaa on käsitelty pitkään ja matkan varrelle on mahtunut myös yllättäviä, osin käsittämättömiäkin käänteitä.

Keskusta pitää päivänselvänä, että palveluverkon merkittävät linjaukset, kuten sote-keskusten, terveysasemien ja hoivalaitosten kohtalosta päättäminen, pitää kuulua satakuntalaisten vaaleilla valitulle aluevaltuustolle. Näin uskomme myös valtaosan Satakunnan asukkaista ajattelevan. Onhan kyse heidän arjen tärkeistä lähipalveluistaan. Ja siitä, mikä on näiden palveluiden tulevaisuus.

Siksi onkin ollut uskomatonta huomata, miten vaikeaa tämän satakuntalaisten laajasti tukeman linjauksen tekeminen on ollut monille muille aluevaltuustossa edustetuille puolueille. Erityisen vaikeaa tämä tuntuu olevan aluevaltuuston suurimmille ryhmille, eli SDP:lle ja Kokoomukselle, jotka tuntuvat haluavan siirtää äänestäjiltä saamansa päätösvallan eteenpäin aluehallitukselle ja yksittäisille viranhaltijoille. Keskustan mielestä viranhaltijoita ei voi käyttää kilpenä oman vastuunkannon puutteille. Se ei olisi oikein Satakunnan asukkaille, eikä edes viranhaltijoille. Valta ja vastuu näin keskeisistä linjauksista kuuluu vaaleilla valituille päättäjille.

Ensi maanantaina on edessä tärkeä kokous. Aluevaltuustossa päätetään nyt siitä, käyttääkö se äänestäjien sille antamaa valtaa vai luovuttaako suuren osan tästä vallasta pois eli eteenpäin joko aluehallitukselle tai jopa yksittäisille viranhaltijoille. Satakuntalaisten kannattaa siis seurata tarkalla silmällä kunkin aluevaltuutetun äänestyskäyttäytymistä.

Virkakunnan muotoilemassa ja hallituksessa demarien ja kokoomuslaisten kritiikittömästi hyväksymässä pohjaesityksessä aluevaltuustolle jäisi päätösvalta vain kuuteen sosiaali- ja terveyskeskukseen. Olipa lähipalveluiden puolustamisesta mitä mieltä tahansa, on mahdoton ymmärtää, miksi palveluverkon nykyisistä 27 terveysasemasta vain jotkin yksittäiset kuuluisivat aluevaltuuston päätettäväksi ja kaikki muut alemmille toimielimille. Väite siitä, että päätösvallan antaminen aluevaltuustolle halvaannuttaisi päätöksenteon, on täyttä puppua. Aluevaltuusto kyllä pystyy päätöksentekoon, kun sille tuodaan hyvin valmisteltuja esityksiä.

Keskustan aluevaltuustoryhmän mielestä toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhtä tärkeitä maakunnan asukkaille eri puolilla Satakuntaa. Tästä syystä myös kaikkien terveysasemien kohtalosta päättäminen kuuluu aluevaltuustolle, riippumatta niiden koosta tai nykyisestä palveluvalikoimasta.

Jari Lepistö, Keskustan aluevaltuustoryhmän pj

Eeva Kalli, Aluevaltuuston I varapuheenjohtaja (kesk.)

Juha Korkeaoja, Aluehallituksen II varapuheenjohtaja (kesk.)