PELASTAKAA KYLÄKAUPAT

24.02.2023

Viime viikolla julkaistiin uusin kirjoitukseni sanomalehtien mielipideosastolla. Peräänkuulutin kyläkauppojen pelastamista. Niiden määrät ovat romahtaneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Huolestuin myös Kokoomus-puolueen tulevaisuuden taloutta käsitelleissä dokumenteissa tahtotila leikata kyläkauppojen tuista. Kyläkaupat ovat muutakin kuin vain ruokakauppoja. Lohdullista oli saada viime aikoina lukea uutisista, että valtioneuvosto on vahvistanut asetuksen, jolla kyläkauppatuki vahvistettiin pysyväksi. Tänään sain kuulla suoraan maa- ja metsätalousministeriöstä, että kyläkauppatuki on miljoona euroa vuodessa ja tälle vuotta tuplana. Tämä oli loistava uutinen. 

Näin kirjoitin: 


------------

Maaseudun elinvoimaisuudessa kyläkaupoilla on iso merkitys. Kyläkaupat ovat tärkeitä vakituisten asukkaiden lisäksi myös vapaa-ajan asukkaille ja matkailijoille. Kyläkaupat ovat päivittäistavaramyynnin lisäksi myös tärkeitä kohtaamispaikkoja. Lähin kyläkauppani sisältää myös kahvilapalvelut ja kesällä jäätelömyynnin. Kahvikupin ääressä kuulee lähiyhteisön kuulumiset ja samalla yhteisöllisyyden tunne lisääntyy. Kyläkauppojen rooli nähdään tärkeänä myös huoltovarmuuden turvaajina ruokahuollon ylläpitämisessä ja muiden palveluiden tuottamisessa. Kyläkaupoilla on merkitystä myös ekologisuuden kannalta, kun vältytään ajamasta pitempiä matkoja isompiin keskuksiin. Myös näille on syytä antaa arvoa.

Kyläkauppojen määrä on ollut jatkuvassa laskussa. Vuosituhannen vaihteessa niitä oli reilu 800. Vuonna 2021 Ruokavirasto myönsi tukea 178 kaupalle. Satakunnassa tukea sai seitsemän kyläkauppaa. Tukea on myönnetty, jotta kyläkauppojen väheneminen pysähtyisi ja saataisiin maaseudun elinvoimaisuutta ylläpidettyä. Monelle kylälle kyläkaupan lopettaminen on valtava isku.

Kokoomuksen aikeet poistaa kyläkauppatuki on huolestuttava ilmiö. Kokonaisuutena puhutaan 2 miljoonan euron suuruisesta summasta. Maaseudun elinvoimaisuuteen sijoitettuna tämä on kuitenkin pieni raha. On kaikkien etu, että kyläkaupat saadaan pelastettua.