KESKUSTAN SATAKUNNAN PIIRIN KEVÄTKOKOUKSEN TUNNELMIA

30.04.2023

Pidimme eilen Satakunnan Keskustan kevätkokouksen Söörmarkun nuorisoseurantalolla. Paikalla oli noin 50 edustajaa ympäri maakuntaa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi keskustelimme ajankohtaisista teemoista. 

Omassa avauspuheessani kertasin alkuvuoden tunnelmia, kuinka vaalityön innostuksesta ajauduttiin vaalituloksen jälkeiseen pettymykseen. Pidimme asemamme ja yhden kansanedustajan Satakunnasta, mutta emme olleet lähelläkään toista paikkaa, joka oli tavoitteemme. Toin esille myös kommenttini medialle, joissa totesin, ettei yksittäisiä henkilöitä (viitaten puoluejohtoon) henkilöitä voida syyttää huonosta vaalimenestyksestä, vaan meidän on läpivalaistava kaikkea meidän toimintaamme ja sanomaamme. Kuukausi on sulateltu vaalitulosta ja pikku hiljaa kuljemme kevään lailla valoa kohti. Vaaleissa esiintyneen joukkuehengen säilyttäminen ja uuden innostuksen ja toivon sytyttäminen mielessä lähdemme rakentamaan parempaa tulevaisuutta. 

Kokous päätti Satakunnan Keskustan strategiatyön käynnistämisestä. Aineisto työtä varten kerätään eri yhteyksistä vaalianalyyseistä siihen, että kuunnellaan ihmisiä eri tilaisuuksissa. Aineiston keruu ajoittuu kevään ja kesän ajalle. Alkusyksystä tehdään luonnos, johon haetaan kommentit koko maakunnan alueen Keskusta-toimijoilta. Piirin syyskokous päättää strategiasta marraskuun aikana. 

Kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli loi katsauksen vaalitulokseen ja taustoihin sen takana. Puheen aikana hän herätteli kokousväen ajatuksia kysymyksillä. Näitä olivat muun muassa; mikä johti vaalitulokseen ja mitä on tehtävä toisin, haluammeko palata suurten puolueiden joukkoon yleipuolueena ja mikä on alkava vaalikauden tärkein tehtävä ja missio. Puheessa oli tärkeitä huomioita siitä, kuinka suhtaudumme itseemme ja edistettäviin asioihin. Tyydymmekö ongelmien luettelointiin vai haemmeko aidosti ratkaisuja. Me voimme oppositiosta käsinkin rakentaa isänmaata määrätietoisesti. 

Eeva Kalli piti kokouksessa ajankohtaiskatsauksen edustakuntavaalien tulokseen
Eeva Kalli piti kokouksessa ajankohtaiskatsauksen edustakuntavaalien tulokseen

Eevan puheen jälkeen käydyssä keskustelussa tuotiin esille kansan syvistä riveistä lähtevä ajattelu ja herkkyyden lisääminen niiden kuunteluun. On oltava kansan iholla ja tunnistettava arvot, joilla yhteiskunta toimii. On tärkeää hahmottaa se, millaisen Suomen me haluamme ja tuoda aidosti keskustalainen näkökulma asioihin. Vaikeisiin kysymyksiin ei ole helppoja vastauksia ja meidän on uskallettava kohdata ne. Julkisessa keskustelussa puolueen ulkopuoliset henkilöt tuntuvat määrittävän sen, oliko Keskustan hallitukseen meno viime vaalikaudella virhe ja me itsekin uskomme siihen. Tosiasiassa vaaliohjelmasta saatiin keskustalaisempi kuin aikoihin. Kaikki hallitustunnustelijan kysymyksiin antamamme vastaukset hyväksyttiin sellaisenaan ja tämä määritti, ettemme voi jäädä hallituksen ulkopuolelle. Maailman aika kriiseineen teki kuitenkin hallituskaudesta todella vaikean ja Keskusta kantoi vastuuta kriisiaikojen yli. Tähän sisältyi myös hyvin kipeitä päätöksiä, joista Keskusta sai kolhuja kylkeensä. 

Jatkossa on tärkeää saada ihmiset liikkeelle osaksi Keskusta-liikettä. Se alkaa Keskustan nykyisistä luottamushenkilöistä ulottuen uusien jäsenten liittymiseen. Sanoma ja toimintatavat on päivitettävä ja siihen keskitytään myös strategiatyössä. 

Lisäksi kokouksessa kuultiin ajankohtaiset terveiset maakuntahallituksesta ja hyvinvointialueen aluevaltuustoryhmästä. Käsittelimme sääntömääräiset toimintakertomukset ja tilinpäätökset. Myönsimme vastuuvapaudet viime vuoden hallitukselle. Julkisessa kannanotossa keskitymme valtatie 2:n kunnostamiseen. Valtatie muodostaa tärkeän siteen pääkaupungin ja maakunnan välille ja vaatii Porin päässä mittavia muutoksia. 

Kokouksen henki oli hyvä ja eteenpäin katsova. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta uljasta tulevaisuutta.