JOULUN AJAN MIETTEITÄ

26.12.2022

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,Mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu,Jumalan sanan valoa, joss' sieluin kirkastuu.Tuo kotihin, nyt pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin,Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa, joulu ihana!Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan.Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

Nämä Topeliuksen sanat ja Sibeliuksen sävelet ovat kaikuneet mielessäni tänä jouluna. Näissä on ajankohtaan nähden huomattavaa symbolista arvoa. Euroopassa soditaan ja miljoonat ukrainalaiset perheet viettävät Joulun aikaa pelon sekaisin miettein ja kurjissa oloissa. Suomessa energiakriisi, ruoan ja kulutustavaroiden kallistuminen ovat kurjistaneet monen perheen elämää. Useimmille on tehnyt tiukkaa rakentaa perheelleen perinteistä joulua tänä vuonna. Elintason eroavaisuudet vain korostuvat näinä aikoina. Hyvätuloiset porskuttaa ja vähemmillä toimeen tulevat koittavat selviytyä. 

Olen hämmästellyt viime päivinä kirjoitteluja siitä, kuinka jotkut paremmin toimeentulevat ovat vähätelleet köyhyyttä ja pitäneet köyhyyttä jopa omana valintana. Tällaiset puheet ovat pöyristyttäviä. Toki jotkut harvat ovat halunneet erakoitua tai rakentaneet elämäänsä sellaiseksi, että selviävät vähemmillä menoilla. Suurimmalla osalla köyhimmistä ei ole ollut mahdollisuutta valita kohtaloaan tieten tahtoen. Sellaisia tarinoita saa kuulla ja lukea, kuinka ihmiset joutuvat venymään äärimmilleen nykyisessä kustannuskehityksessä. 

Itse toivon, että mahdollisimman moni saisi elää siten, että tulot riittävät menoihin. Kohtuullisuuden periaate on nähtävä monessa hyvin vallitsevana. Yhteiskunnan todellinen arvo mitataan sillä, miten se kykenee huolehtimaan heikoimmistaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisen elinympäristön ja siksi perheiden hyvinvointiin ja selviämisen edellytyksiin on nähtävä vaivaa. Toivottavasti ensi vuosi tuo tullessaan sellaisia ratkaisuja, joilla perheet selviäisivät kohtuudella elämästään paremmin.