HAURAS RAUHA

24.02.2023

Tänään on kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti silmittömän sodan itsenäistä maata vastaan. Maailma katse kohdistui Ukrainaan ja siihen, kuinka maa ja se kansa selviytyy massiiviselta hyökkäykseltä. Vielä kymmenen vuotta sitten puhuttiin yleisesti, että maailmassa on rauhallisinta toisen maailmansodan jälkeen. 2014 saimme nähdä ensimmäiset merkit Venäjän häikäilemättömyydestä, kun se valloitti Krimin. Viime vuosien käänteet ovat osoittaneet sen, kuinka hauras rauha on. Riittää että yksi hullu pääsee riittävän vaikutusvaltaiseen asemaan ja saa joukot liikkeelle. 

"Olipa kyseessä köyhä tai rikas, sota koskettaa samalla tavalla.

Koskettavinta sodassa on tavallisten ihmisten kohtalo, kuinka pommit koettelevat arjen turvallisuutta, ihmiset joutuvat jättämään kotinsa ja löytämään turvallisemman sijan toisaalta, jopa vieraasta maasta. Puhuttelevinta on ollut se, kuinka Ukrainan kansa on asettunut vihollista vastaan. He osoittavat joka päivä hyökkääjälle, että periksi ei anneta. Kotirintamat ovat nousseet sotavoimien rinnalle ja tekee vihollisen olon mahdollisimman vaikeaksi. Ukrainalaiset ovat näyttäneet sen, että sodassa kotirintamilla on todella iso merkitys. 

Lohtua sodan keskellä on tuonut ihmisten halu auttaa sodan jaloista paenneita ja sotaa käyvää kansaa. Turhauttavinta on ollut länsimaisten päätöksenteon viivyttely aseiden toimituksen suhteen. Jos panssareita ja raskasta tykistöä olisi toimitettu jo aiemmin, sota voisi näyttää Ukrainan kannalta lohdullisemmalta. Jossittelu on tässä tapauksessa turhaa. Voimme vain ottaa opiksi historian tapahtumista ja varmistaa sen, että tulevaisuus on parempi. 

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Sota näyttää julmat kasvot ja sen, että samalla ratkaistaan Euroopan tulevaisuus. Länsimaiden on oltava yhdessä rintamassa Ukrainan tukena, siten olemme vahvempia. Meidän on tuettava Ukrainaa myös sodan jälkeen. Olemme sen heille velkaa omasta rauhastamme. Sodan hinta on kova. Joidenkin arvioiden mukaan vahingot ovat jo useita satoja miljardeja euroja ja sota koskettaa miljoonia ihmisiä. 

Olipa kyseessä köyhä tai rikas, sota koskettaa samalla tavalla. Pommin osuessa kohdalle ei kysytä, millainen statuksesi tai elintasosi on. Sota pistää miettimään omia arvojaan, mikä loppujen lopuksi merkitsee elämässä eniten. 

Pidetään me huoli, että Suomeen tulevat ukrainalaiset saavat riittävän tuen ja pääsevät kiinni hieman normaalimpaan elämään. Meidän on todella vaikea kuvitella, millaista kärsimystä he hiljaa sisällään kantavat. Ja pidetään samalla huoli, että puolustusrintamien ohella myös meidän omat kotirintamat ovat kunnossa. Mikä tahansa kriisi voi kohdata itse kutakin meistä. On tärkeä huolehtia, että turvaverkot ovat kunnossa.